Alaprajz
Alaprajz
 

Új lakás tervezési segédlete

--- elválasztó ---
1.) Elõkészítés

Mit kell tennie, ahhoz, hogy új lakásának alaprajzát elkészítse?

Az alaprajz készítő programunkkal pillanatok alatt elkészítheti a megálmodott otthonának alaprajzát, melyet emailban a program segítségével azonnal megoszthat ismerőseivel, sőt el is mentheti, de ki is nyomtathatja azt. Abban az esetben, ha utólag változtatni szeretne a rajzon, bármikor megteheti azt, csak be kell jelentkeznie és módosíthat egy-egy korábbi alaprajzán. Az alaprajz rajzolási folyamatot a lap tetején található “Alaprajz készítése” feliratra kattintva kezdheti meg.

Illusztráció
Az alaprajz készítés minden pillanatában az egér mellett elhelyezett súgónk segíti hasznos információkkal. Abban az esetben, ha már erre nincs szüksége, a jobb oldalon található magyarázatok felirat melleti ikonra kattintva ez eltüntethető, vagy szükség esetén újra előhívható. --- elválasztó ---
2.) Előírások
Néhány fontos építészeti előírásra szeretnénk a figyelmét felhívni:

 • Ha takarékoskodnunk kell az alapterülettel, készíthetünk félszobát is a lakásunkban. 1 fős gyerekszoba céljára a 8-9 m2 megfelel, míg a 2 fős háló vagy dolgozószoba mérete legalább legyen 11-12m2.
 • Jogszabályi előírás, hogy lakószoba nem lehet 8 m2-nél kisebb méretű, de ez csak félszobának felel meg.
 • Egész lakószoba mérete a méltányolható lakásigény meghatározásában 12 m2-nél nagyobb szoba
Illusztráció

Egy kisebb szoba esetén azonban az alapterület önmagában keveset mond. Néhány további szempont:
Ha már a tervezés időszakában ismert a funkció, különösen fontos, hogy megtervezzük előre a berendezést is, mert ilyenkor még lehet módosítani a helyiség arányain, az ajtók, ablakok elhelyezésén.

Nagyobb szobáknál nem okoz problémát, de egy félszobánál figyelni kell arra is, hogy alaprajzi mérete (szélessége) nem lehet 2,00 m-nél kevesebb. Ez egy földszinti szobánál elég egyértelmű, de változó belmagasságú, pl. tetőtéri helyiségeknél már nem annyira az.


 • Az OTÉK-ban a helyiségek légtérfogatára is találunk előírást: lakószobákban 15 m3-t kell biztosítani személyenként.
  Két fős hálószoba esetén pl. a 11,0 m²-es félszoba legalább 2,73 m, a 11,5 m² -es félszoba pedig 2,61 m belmagasság esetén felel meg az előírásoknak.
 • Nagyon fontos betartani a következőt: Wc helyiség ajtaja nem nyilhat étkezőre, vagy nappali helyiségre, ha ez elkerülhetetlen, akkor egy plussz ajtót be kell építeni, mint egy zsilipet.
 • Wc, vagy fürdő ajtómérete legalább legyen 75 cm-es, a szobaajtók ideális mérete a 100 cm-es szélességű ajtó.
--- elválasztó ---
3.) Méretezés
A közlekedő szélessége legalább 100 cm szélességű legyen:

 • Ha egy helyiségben nem turbós gázkazánt, hanem hagyományos gázkazánt szeretnénk elhelyezni, abban az esetben az adott helyiség legalább 6m2-es méretű legyen és az ajtaja csak kifelé nyílhat.
 • Ha falfűtést szeretnénk a lakásunkban, akkor érdemes a külső fal bútorozását elkerülni, vagy ha mindenképpen ragaszkodik a külső falak bútorozásához, ajánlott menyezetfűtésben gondolkodni.
 • Ha az Ön telke olyan keskeny, hogy a szomszéd felöl csak 1-3 méter hely marad, akkor mindenképpen a szomszéd felőli oldalon 60x60-as ablakméretet tervezhet.


Illusztráció

Amennyiben bármilyen kérdése van, itt felteheti, tapasztalt tervező kollégánk gyorsan válaszol a feltett kérdésekre.
KészHáz Portál

Belépés

Regisztráció

Ablak bezárása

Belépés:

Az alaprajzkeszites.com oldalra való belépéshez, kérjük írja be a regisztrációkor megadott eMail-címét és jelszavát a beviteli mezőkbe, majd kattintson a "BELÉPÉS" gombra. Kérjük, figyeljen adatai helyes megadására!

Ha még nem regisztrált:

A regisztrációhoz kérjük, töltse ki ezt a rövid űrlapot, mely csak pár másodpercet vesz igénybe. Kérjük adatai helyes megadására figyeljen, mivel a regisztrációról visszaigazolást küldünk Önnek levélben!

Regisztráció

NYILATKOZAT: Az Ön regisztrációja kizárólag a alaprajz.kp.hu oldalra szól. Az Ön által megadott adatokat bizalmasan kezeljük, harmadik fél részére semmilyen körülmények között nem továbbítjuk. Regisztrációját Ön a későbbiekben bármikor törölheti!
A weboldal A Magyar Webfejlesztési Terv támogatásával jött létre.